Banca Mondială ne taie optimismul: ce se întâmplă cu prețurile

de: Mădălina Bahrim
22 10. 2021

Economiștii din cadrul Băncii Mondiale trag un puternic semnal de alarmă și avertizează cu privire la posibila evoluție a prețurilor, în viitorul apropiat. Există riscul ca situația inflației să se înrăutățească, spun economiștii, care pun aceste noi previziuni pe seama crizei energetice internaționale

Concret, economiștii Băncii Mondiale susțin că, scumpirea energiei reprezintă un risc important pentru inflație.

Prețuri din ce în ce mai mari

Preţurile energiei ar urma să înregistreze scumpiri și anul viitor, în condițiile în care 2021 este un an care a adus deja numeroase provocări din acest punct de vedere.

Îți amintesc faptul că prețurile au urcat deja cu peste 80% anul acesta.

Cel mai recent raport privind perspectivele pe pieţele de materii prime, publicat joi de Banca Mondială, atrage atenția asupra faptului că evoluțiile nefavorabile ale prețurilor alimentează numeroase riscuri semnificative pe termen scurt pentru inflaţia globală în multe ţări în curs de dezvoltare.

„Creşterea preţurilor energiei prezintă riscuri semnificative pe termen mediu la adresa inflaţiei globale şi, dacă sunt susţinute, ar putea afecta şi creşterea ţărilor importatoare de energie”, a apreciat Ayhan Kose, economist şef şi directorul diviziei Băncii Mondiale, care a publicat raportul.

„Redresarea semnificativă a preţurilor materiilor prime devine mai pronunţată decât s-a estimat anterior. Recenta volatilitate a preţurilor ar putea complica opţiunile politice în momentul în care ţările îşi revin de pe urma recesiunii globale de anul trecut”, a mai spus expertul Băncii Mondiale, referitor la acest subiect de interes global.

Previziunile Băncii Mondiale merg chiar mai departe de atât și aduc vești proaste și pentru șoferi. Se pare că sunt așteptate evoluții însemnate de preț și la cotațiile barilului de petrol. Acest lucru s-ar putea reflecta într-o scumpire a carburantului, avertizează experții Băncii Mondiale.

Concret, anul viitor, spun analiștii, cotaţia barilului de petrol va ajunge la 74 de dolari, faţă de un nivel proiectat pentru acest an de 70 dolari, înainte de a se atenua la 65 de dolari în 2023.